“En toen liep de kat voor de webcam langs.” | Jan Rozenbroek en Thijs Conijn

Onderwijs op afstand. Door de ingezette maatregelen ter bestrijding van het Coronavirus is dit nu ook in ons land op grote schaal op gang gekomen. Voor hbo-studenten was het al vanzelfsprekend, nu zitten ook leerlingen uit het po en vo een groot deel van de dag achter hun beeldscherm en krijgen zij onderwijs op afstand. Ook hun ouders zitten vaak noodgedwongen thuis.
Thuiswerken en vergaderen op afstand zijn op zich niet nieuw, sommige onderdelen van het werk zijn dat wel. Dit geldt ook voor de interviews binnen onze werving en selectietrajecten. Inmiddels hebben we hier ervaring mee en wij delen onze ervaringen en die van de geïnterviewden graag met u.

“Het wende snel” – Jan Rozenbroek, ScoliX

“Ook ik werk, als recruiter van leidinggevenden in het onderwijs, sinds kort noodgedwongen vanuit huis, net als mijn collega’s. Ik heb me geïnstalleerd in de slaapkamer van mijn zoon, die al uitgevlogen is. En ik kom er nu achter dat zijn jarenlange klaagzang over de belabberde wifi terecht was…
Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik, in tegenstelling tot veel anderen, mijn aandacht niet meer hoef te verdelen tussen jengelende kinderen en het werken achter een beeldscherm. Het wende snel om me te concentreren op het videogesprek en me niet te laten afleiden door de niet opgeruimde zolderkamers. De kat die langs de webcam liep verzachtte mijn ongemakkelijke gevoel en maakte alles weer gewoon: werk en privé lopen door elkaar alsof het nooit anders is geweest.”

“Met één druk op de knop contact” – Thijs Conijn, ScoliX:

“Sinds februari werk ik als recruiter bij ScoliX, naast mijn baan als directeur van een basisschool. Ik zie dus de effecten van het thuiswerken vanuit twee perspectieven. Van het aansturen van collega’s die werkpakketten bij leerlingen thuis afleveren met verplicht drie meter afstand tot de voordeur, tot een video-conference met collega’s terwijl mijn dochters achter me een tipi bouwen om in te picknicken op zolder.

Zonder voelbare afstand
Op dit moment begeleiden we een wervingstraject voor een locatiedirecteur vso. Normaal gesproken interviewen we verschillende groepen medewerkers, ouders en leerlingen natuurlijk op locatie. Nu dat niet meer mogelijk is, hebben ook wij onze werkwijze aangepast naar ‘begeleiding op afstand, zonder afstand te voelen’. Van achter de laptop hebben we een virtuele ruimte ingericht waarin de deelnemers via videobellen worden geïnterviewd. Zo krijgen ze een goed beeld van de context van de vacature en de daaruit voortvloeiende selectiecriteria. De deelnemers ontvingen per e-mail een uitnodiging met een link en het tijdstip om in te bellen. Met een druk op de knop van ScoliX hadden we contact met de deelnemers, via hun telefoon of laptop. Terwijl Jan de interviews afnam en ik de informatie noteerde, liep er zo nu en dan bij een deelnemer een kat voor de webcam langs. Fantastisch, de realiteit van thuiswerken én de reacties van de deelnemers horen en zien, terwijl ondertussen de opdracht gewoon doorgang vindt. Het was voor iedereen wennen en we zijn dan ook trots dat de deelnemers onze werkwijze als zeer positief hebben ervaren.”

En de deelnemers?

De deelnemers gaven de volgende reacties:

  • “Het was een duidelijk, concreet en relevant interview.”
  • “Ik heb het idee dat jullie de belangrijkste punten goed uit het gesprek gehaald hebben.”
  • “Het was voor mij de eerste keer om op deze manier een gesprek te voeren, dus ik vond het vooraf wel spannend. Gelukkig was de digitaal zeer vaardige dochter thuis. Al met al een positieve ervaring.”
  • “Het was een open en prettig gesprek. Ik heb het idee dat we een goed beeld hebben geschetst.”
  • “Ik vond dat de gespreksleider het gesprek helder toelichtte en op een prettige manier voerde.”

Meer weten? Wij vertellen u graag hoe wij met onze moderne technische middelen uw werving en selectietraject ‘op afstand’ kunnen begeleiden.

W www.scolix.nl
E thijsconijn@scolix.nl | janrozenbroek@scolix.nl
T 0207370061
 
  

Delen

       

© ScoliX

Terug naar Blogs