Een ‘werknemersmarkt’: wat betekent dat voor u als kandidaat? | Marcel Bos

Als u nu als leidinggevende onderwijs de arbeidsmarkt betreedt, weet u dat het een markt van werknemers is geworden. De vraag naar goede schoolleiders is groter dan het aanbod. Dit biedt u als kandidaat de mogelijkheid om op diverse punten vooruit te gaan: een betere positie, een beter salaris, een werkomgeving waarbinnen u zichzelf verder kunt ontwikkelen. De keuze wordt groter en u kunt als kandidaat dus wat terugvragen.

Gaat u zonder meer met allerlei partijen in gesprek om te horen wat ze u te bieden hebben? Of stelt u zich kritisch op om de best passende functie en werkplek te vinden? Stel uzelf een aantal vragen die belangrijk zijn op het moment dat u de arbeidsmarkt weer op gaat:

  • Waar liggen mijn (nieuwe) behoeftes?
  • In welke omgeving kom ik het beste tot mijn recht?
  • Waaruit haal ik mijn energie?
  • Waarin wil ik mezelf verder ontwikkelen?

Voordat u met een potentiële werkgever in gesprek gaat, is het goed te weten waarnaar u op zoek bent. Als u dat weet, kunt u vragen stellen vóór u met een partij in gesprek gaat.

Uiteraard kunt u zich gevleid voelen als u gevraagd wordt om te solliciteren, maar bedenk ook dat u in uw kracht staat als u “nee” durft te zeggen. Te snel kiezen kan tot een mismatch en een teleurstelling leiden. Bovendien is het zonde van de tijd en energie die u er in hebt gestoken.

ScoliX adviseert u vooraf goed te bepalen wat u wilt en nodig hebt, voordat u zich weer op de arbeidsmarkt begeeft. Zo kunt u kritisch beoordelen of een eventueel aanbod past bij uw wensen en uw geformuleerde vervolgstap. En heeft u nog tips voor uw cv nodig? Dan kunnen wij u helpen: tips cv.

Door: Marcel Bos | sr. consultant / directeur | marcelbos@scolix.nl

Marcel Bos
  

Delen

       

© ScoliX

Terug naar Blogs