Tips voor een goed cv

Uw cv is uw visitekaartje. Het moet de interesse van de lezer wekken zodat u uitgenodigd wordt voor een gesprek. Uw werkniveau, kennis en vaardigheden moeten in het cv naar voren komen. Het cv wordt vaak als eerste bekeken. Als dit niet overtuigend genoeg is, wordt uw brief al vaak niet eens meer gelezen. Afwijzingen in de eerste selectiefase vinden altijd plaats op basis van het cv.

Tips:

  1. Zorg dat uw cv overzichtelijk is ingedeeld zodat de lezer scannend kan lezen. Besteed aandacht aan de lay-out.
  2.  

  3. Maximaal 2 pagina’s. Vermeld alleen relevante ervaring, banen en opleidingen.
  4.  

  5. Uw NAW-gegevens staan altijd bovenaan: naam, adres, woonplaats, mobiel nummer, email-adres, geboortedatum. Alleen als het relevant is voor de functie voegt u gegevens toe als huwelijkse staat, godsdienst, etc.
  6.  

  7. Onder uw gegevens kunt u een persoonlijk profiel toevoegen. Dit maakt het cv persoonlijker en men heeft direct een beeld van uw kwaliteiten en persoonskenmerken. Let op, dit is niet uw motivatie, die schrijft u in de brief.
  8.  

  9. Wanneer u een foto toevoegt, zorg dan voor een niet te grote foto met een zakelijke uitstraling en goede belichting.
  10.  

  11. De recruiter/opdrachtgever is vooral geïnteresseerd in uw werkervaring. Start met de huidige/laatste baan. Vermeld hierbij de organisatie, periode, functie en korte beschrijving van uw taken en behaalde resultaten. Gebruik actief taalgebruik en schrijf vanuit uzelf, zoals ‘ik gaf leiding aan’ of ‘ik was verantwoordelijk voor’. Alleen relevante werkervaring kort beschrijven, voor minder relevante ervaring volstaat een opsomming.
  12.  

  13. Vermijd gaten in uw cv (werkloos, studie, sabbatical, zorgverlof). Vermeld wat u in deze periode wél hebt gedaan.
  14.  

  15. Vermeld relevante opleidingen van heden naar verleden. Vermeld alleen afgeronde opleidingen óf vermeld duidelijk dat u een gedeelte van de opleiding hebt gevolgd.
  16.  

  17. Maak een selectie van belangrijke nevenactiviteiten zodat ze iets zeggen over uw persoonlijke interesse.
  18.  

  19. Wees altijd eerlijk in een cv.
  20.  

  21. Vermeld geen referenties in het cv, tenzij er uitdrukkelijk om wordt gevraagd.
  22.  

  23. Check uw cv op fouten. Taalfouten in een cv (zeker in het onderwijs en leidinggevende functies) zijn uit den boze en zorgen ervoor dat uw cv aan de kant wordt gelegd. Vaak hebt u het zelf al meerdere keren gelezen, waardoor u ‘blind’ wordt voor fouten. Laat daarom altijd iemand meelezen.
  24.